Głośny intercooler

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • naak7
    Classic
    • 2014
    • 1

Głośny intercooler

Przed chwilą rozmawiałem z klientem z Rabki. Pytam go czy ich mocno zasypało a on mi na to, że u nich tylko 1 cm śniegu i sucha, czarna Zakopianka :shock:
  • darpla
    Classic
    • 2012
    • 2

Głośny intercooler

Witam

Jestem nowym uzytkonwnikiem OCP.
    W lutym 2012 kupiłem Octavie II Combi 1.9 TDI BXE z 2007 roku (wersja duńska - podgrzewane fotele, tempomat, ale brak tylnych czujników parkowania, klimy dwustrefowej i światła, których nie można wyłączyć, gdy jest włączony zapłon).

Ale do rzeczy. Zaprowadziłem skodę na wymianę gazu do klimatyzacji i mechanik wymienił mi dodatkowo oring przez który ulatniał się gaz.
    Od tamtego czasu (od dwóch miesięcy) na I i II biegu głośno mi pracuje intercooler - można powiedzieć, ze wyje przy przyspieszaniu i gdy zdejmuję nogę z gazu. Na pozostałych biegach jest OK. Nie odczuwam zmian w przyspieszeniu, ale to huczenie jest uciążliwe, szczególnie dla małęgo dziecka. Nawet jak na średniej głośności słucham radia, huczenie jest słyszalne.
    Byłem u tego mechanika, ale powiedział, ze to nie w jego zakresie.

Czy wiecie co to może być?
    Jak do tego podejść ?
    Ile moze kosztować naprawa?

Za odpowiedzi, sugestie, z góry bardzo dziękuję.
    Darek.

Komentarz

• sew1981
      Moderator
      S_OCP MemberModeratoRS
      • 2009
      • 10986
      • Fiat

darpla,
      ja tu widzę parę opcji:
      1. może jak grzebał Ci przy klimie, to naruszył orurowanie icka, może zrobił dziurkę jakąś, pęknięcie, a teraz głupa pali. Ono jest pod ciśnieniem sporym, wystarczy mała dziurka, żeby niezły syk był. Może też niechlujnie to złożył i się rozszczelniły rury poprostu i gdzieś leci.
      2. może sam gdzieś grzmotnąłeś dołem i naruszyłeś je?
      3. może auto miało uszkodzony icek jak kupiłeś, a teraz poprostu usterka się powiększyła (czyt. dziura w icku)

jedyne sensowne rozwiązanie - jedź do dobrego mechanika, a nie gościa od klimy i niech wsadzi łeb w okolice icka i powie która opcja wyszła :P

Komentarz

• rafalis222
        Ambiente
        • 2009
        • 160

Nie poskładał tak jak należy wszystkiego , prawdopodobnie gdzieś coś rozszczelnił przez przypadek jak grzebał . Podjedż do mechanka niech sprawdzi szczelność a moze gdzieś plastiki są żle poskręcane i sie szaszor po aucie niesie.

Komentarz

• lukas_jg
          Rider
          • 2012
          • 600
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Masz pewność, że to IC ?
          Zlokalizuj i zalep:
          - jeżeli aluminium to masą do aluminium
          - jeżeli plastik to jakimś klejem 2 składnikowym

Niech ktoś kręci silnik do 2200rpm a Ty nasłuchuj skąd leci powietrze. Możesz też sprawdzić ręką - będzie czuć.
          Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• darpla
            Classic
            • 2012
            • 2

Nie wiem czy na pewno jest to huczenie w intercoolerze. Huczenie słychać tylko przy niskich obrotach na I i II biegu jak dodaję gazu i jak puszczam gaz.

Nie bardzo można się dosłuchać skąd leci powietrze i ręką też nie idzie sprawdzić ?

A mechanior w jaki sposób to sprawdzi ?

Komentarz

• lukas_jg
              Rider
              • 2012
              • 600
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Na niskich obrotach nie ma aż takiego sprężania powietrza więc dziwne, że na wyższych tego nie słychać. No chyba, że zagłusza to wtedy silnik.

Ja bym obstawiał coś innego niż IC. W dodatku gdyby była nieszczelność to miałbyś jakieś ślady pocenia się w tym miejscu (bo nie sądze, żeby w dolocie nie było ani grama oleju). Odgłos byłby również inny - raczej syczenie/piszczenie a nie huczenie.

Klimatyzacja sprawna? Może słychać sprężarkę ?
              Podjedź najlepiej do mechanika jakiegoś dobrego i on powie co to jest ;-)
              Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.

Komentarz

• rafall79
                Drive
                • 2010
                • 89

ja u siebie tez slysze dziwny odglos klimatyzacji w zakresie 2,0-2,2 tys obrotow. Najbardziej slychac przy dodawaniu gazu lub puszczaniu. Auto ma niecale 53tys km. Gdy wylacze klime cisza. Macie jakies propozycje?
                Rafał

Komentarz

• dzony
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 111

wszystkie nieszczelności ukladu dolotowego można łatwo zidentyfikować tam gdzie jest nieszczelność tam będzie mokre od oleju nic nie musisz gazować.. na jakiej podstawie twierdzisz żę to nieszczelność dolotu?
                  "urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]

176Km 343Nm
                  hamulce 312mm przód i 256mm tył

Komentarz

• OCPtaxi
                    Rider
                    • 2011
                    • 383

Nie bardzo wyobrazam sobie jak moze halasowac intercooler, moim zdaniem slychac po prostu sprezarke klimatyzacji
                    Była Octavia II Tour kombi (sprzedana)

Komentarz

Pracuję...